[ad_1]
آیا تا به حال مدیر خود را داشته اید؟ محل کار شما را مجبور کند یا مجبور به انجام کاری برخلاف میل خود کند؟ آیا تا به حال برایتان پیش آمده است که همکارتان پشت سرتان توطئه کند؟ قلدری در محیط کار پدیده نادری نیست و متاسفانه طبق آمار میلیون ها نفر در سراسر جهان در محل کار خود با قلدری مواجه می شوند. در این مقاله ابتدا به بیان انواع قلدری می پردازیم، سپس به بررسی مضرات آن می پردازیم و در نهایت راهکارهای فردی و سازمانی برای مقابله با آن ارائه می کنیم.
نشانه های قلدری در محل کار
برخی از نشانه های قلدری در محل کار شناخته شده و برخی دیگر پنهان هستند. آزار و اذیت در محل کار انواع مختلفی دارد، بنابراین ما جدولی از انواع آزار و اذیت همراه با مثال ارائه کرده ایم.
نوع آزار و اذیت | مثال ها |
خصومت آمیز | فریاد زدن، پرتاب کردن وسایل، دروغ گفتن برای اخراج کسی |
ابزار | شایعه پراکنی، تلاش برای تهمت زدن به شخص |
مستقیم | فریاد زدن، کتک زدن، سرزنش آشکار و شرمسار کردن، ارسال پیام های بی ادبانه و نمایش زبان بدن تهدیدآمیز. |
غیر مستقیم | شایعه پراکنی، عدم ارائه اطلاعات لازم به دلیل اختلاف با همکار، خرابکاری در کار دیگران. |
به طور مشخص | تحقیر و تمسخر، ساکت کردن انسان در مقابل دیگران |
پنهان شده است | پنهان کردن داده های لازم از همکاران، اتهام نرم و غیر مستقیم با استفاده از تکنیک لامپ گاز.چراغ گاز) |
بالا و پایین | رئیس یا مدیر دیگران را مورد آزار و اذیت قرار می دهد |
افقی | قلدری همسالان |
پایین به بالا | کارمندان مدیر یا رئیس خود را آزار می دهند |
ترکیبی | ترکیبی از سه شکل فوق آزار و اذیت در محل کار |
علاوه بر موارد فوق، چند مثال دیگر به درک بهتر ما کمک می کند. آیا می توانید این نمونه ها را در دسته بندی های بالا قرار دهید؟
- وادار کردن دیگران به انجام کاری برخلاف میلشان؛
- حذف عمدی افراد از دعوت به جلسات کاری و سمینارها؛
- تحقیر مراقبت و نگرانی دیگران؛
- انتقاد ناعادلانه از همکار؛
- کاهش ارزش مستقیم یا غیرمستقیم توانایی ها و مهارت های شخصی؛
- تعیین انتظارات یا انتظارات غیر واقعی که برای تضمین شکست بسیار دشوار است.
پیامدهای قلدری در محل کار
قلدری در محیط کار می تواند آثار زیانباری در ابعاد مختلف داشته باشد. این آسیب ها به ترک محل کار ختم نمی شود و نه تنها فرد آسیب می بیند، بلکه سازمان نیز درگیر آن است.
1. سلامت جسمی و روانی
تجربه قلدری در محل کار می تواند عواقب منفی برای آن داشته باشد سلامت روان و بدن داشتن اختلالات خلقی، شکست های عصبی و استرس از جمله آسیب های روانی ناشی از این مشکل است. سردرد، نوسانات خلقی و بی خوابی یا کم خوابی از جمله آسیب های جسمانی است که باعث می شود.
این آسیب ها نه تنها فرد بلکه همکاران او را نیز درگیر می کند. برای مثال، طبق تحقیقات، شاهدان قلدری از آسیب جسمی و روانی آن مصون نیستند.
2. اجرای کار
قلدری در محل کار باعث کاهش عمومی می شود اجرای کار این اتفاق می افتد زیرا قربانی نمی تواند کار خود را به خوبی انجام دهد. او بیشتر غیبت می کند و به جای تمرکز روی کار به فکر راه حلی برای مشکلش است. کاهش اعتماد به نفستعلل در تصمیم گیری، تلاش برای پنهان شدن از سوء استفاده کننده و یافتن راه حل دفاعی – همه اینها ذهن انسان را به خود مشغول می کند. ذهن آشفته قربانی مانع از عملکرد صحیح او می شود.
3. مشکلات سازمانی
مشکلات قلدری به قربانی یا اطرافیانش محدود نمی شود. قلدری می تواند مشکلات قابل توجهی برای یک سازمان یا کسب و کار ایجاد کند، از جمله:
- ایجاد محیط کار سمی پر تنش و خشونت؛
- تأثیر منفی بر میزان حقوق درخواستی؛
- افزایش غیبت؛
- کاهش کارایی بخش های مختلف؛
- هزینه های اضافی استخدام و آموزش کارکنان جدید برای جایگزینی کسانی که به دلیل آزار و اذیت محل کار را ترک کرده اند.
- کاهش مشارکت و وفاداری کارکنان؛
- افزایش امکان اقامه دعوا و اقدامات حقوقی علیه سازمان؛
- کاهش اعتبار و برند سازمان.
چگونه با قلدری در محل کار مقابله کنیم؟
اگر آزار و اذیت محل کار را تجربه کرده اید یا نگران آن هستید، روش های زیر می توانند به شما در جلوگیری از آزار و اذیت یا محدود کردن عواقب آن کمک کنند.
1. تعیین حد و مرز
هنگامی که فرد آزاردهنده رفتار نادرست دارد، به او بگویید اشتباه می کند و اگر دوباره این کار را انجام داد، اقدام مناسب علیه او انجام خواهید داد. تعیین خطوط قرمز در محیط کار و ایجاد مرزهایی که دیگران باید به آنها احترام بگذارند راه خوبی برای جلوگیری از رفتارهای نامناسب و آزار و اذیت در آینده است.
2. برخورد با
هنگامی که مرزها را تعیین کردید، اگر قلدری ادامه یابد، باید یک استراتژی برای مقابله با آن داشته باشید. توجه داشته باشید که مواجهه به معنای انتقام یا آزار متقابل نیست. چنین رفتاری فقط وضعیت را بدتر می کند.
در مرحله اول می توانید از فرد بخواهید که محیط را ترک کند یا خودتان از محل دور شود. سپس دقیقاً آنچه را که اتفاق افتاده است بنویسید و اگر شاهدی بود آنها را نیز بنویسید. آزار و اذیت علیه خود را مستند کنید. اگر مزاحمت متوقف شد، نیازی به ادامه داستان نیست، اما اگر باز هم مزاحمت متوقف نشد، باید با بخش تماس بگیرید. منابع انسانی یا با مدیر خود صحبت کنید و مدارک خود را ارسال کنید. اگر سازمان یا مدیر شما برنامه ای برای مقابله با آزار و اذیت ندارد، می توانید از مشاور حقوقی خارج از سازمان کمک بگیرید.
3. مراقب باشید
علاوه بر ردیابی و برخورد با متجاوزان، باید به سلامت روحی و جسمی خود نیز توجه کنید. با استفاده از تکنیک ها کاهش استرستمرینات خودمراقبتی و انجام فعالیت های سرگرم کننده راه خوبی برای کاهش استرس و اثرات مضر قلدری است. در صورت لزوم می توانید به روانشناس نیز مراجعه کنید.
چگونه سازمانی با قلدری در محل کار مقابله کنیم؟
همانطور که گفته شد، عواقب قلدری در محل کار محدود به یک فرد نیست. بنابراین لازم است رهبران سازمان استراتژی روشن و موثری برای مقابله با قلدری تعریف کنند. متأسفانه برخی از روش های مرسوم مقابله با این پدیده کارایی کمی دارند. بنابراین، قبل از بررسی راهبردهای مقابله ای موثر، بهتر است با روش های ناکارآمد آشنا شوید.
روش های بی اثر
راه های ناکارآمد برای رسیدگی به قلدری در محل کار شامل درمان به جای پیشگیری، گذاشتن بار اثبات بر دوش قربانی، تمرکز بر سطح فردی قلدری به جای پرداختن به عمق و گستره آن در سازمان، و نادیده گرفتن قلدری پنهان است. اگر مدیران و رهبران سازمان ها از روش های ناکارآمد ذکر شده استفاده کنند، نه تنها اجازه قلدری را می دهند، بلکه باعث ریشه یابی آن می شوند.
روش های موثر
بیشتر مشکلات محیط کار نه تنها فردی است، بلکه ناشی از ساختار و فرهنگ سازمانی است. اگرچه هر نوع قلدری اشکال مختلفی دارد، اما ریشه آنها به محیط و خصوصیات انسانی افراد برمی گردد. روش های مبتنی بر پیشگیری، همراه با درمان در صورت نیاز، می تواند محل کار را به مکانی امن برای کار افراد مختلف تبدیل کند.
آموزش مدیران و کارکنان برای استفاده از زبان غیر خشونت آمیز، حذف برنامه های غیرشفاف یا بسیار سختگیرانه برای انجام کارها، تلاش برای طراحی فرآیندهای کاری به گونه ای که استرس را کاهش دهد، تعیین معیارهای واضح و دقیق برای پاداش و ارتقاء، امکان ناشناس بودن. گزارش دهی به رهبران سازمانی و انجام نظرسنجی های محرمانه از جمله راهکارهای موثری است که در صورت انجام صحیح و با پیگیری، می تواند منجر به کاهش و یا حتی رفع مزاحمت های محیط کار شود.
تجربه شما
در نهایت، از تجربه خود در مورد آزار و اذیت در محل کار برای ما بگویید. آیا تا به حال قربانی آن شده اید؟ آیا سازمان شما برنامه ای برای حل آن دارد؟ تجربه و دیدگاه خود را در قسمت نظرات با ما در میان بگذارید.
[ad_2]